Tavasz a Télben

Fotózáskor még ugyancsak zúzmarásak voltak a fák. Tartottunk attól, hogy nehéz lesz az idei első számba illő anyagot készíteni. Szerencsénkre azonban a lakás a borongós, szürke napon is tavaszi hangulatot sugárzott.


Észre sem vesszük néha, hogy mi az, ami bennünket egy látványban megszólít. Sokszor nem is tudjuk, miért érezzük magunkat vidámnak vagy lehangoltnak, nyugodtnak vagy izgatottnak. Ezért is fontos, hogy igyekezzünk olyan vizuális környezetet kialakítani, amely pozitív hatást gyakorol ránk és a velünk együtt élőkre.

Amikor egy otthon kialakítása a feladatom akkor a kontrasztokat keresem. Fény és árnyék, csillogó és bársonyos, megnyugtató és élénk színpárok és arányok harmóniája. Arra is gondolni kell, hogy ez a hatás nem állandó. Például, amíg eleinte egy zöld színfolt egy ideig frissítő érzetet kelt, néhány évvel később már lehet, hogy olyan megszokottá válik, és már nem azt a hatást váltja ki, amit szeretnénk.

Ilyenkor érdemes néhány dolgon változtatni. Véleményem szerint egy lakás tervezésénél ügyelni kell arra, hogy azok az anyagok, bútorok, melyeket hosszabb ideig szeretnénk megtartani, ne legyenek nagyon hivalkodó színűek. A hangulatváltást a könnyebben cserélhető tárgyakkal, textilekkel, képekkel, dekorációs elemekkel érhetjük el.

Ezek az alapelvek játszottak szerepet ennek a lakásnak a megtervezésekor is. Alapszíneinek a fehéret és egy meleg tónusú világosszürkét választottam. A monotonitást elkerülendő, ellenpontozásként antracit és fekete színű tárgyakat raktam a térbe. Ezekkel -hasonlóan a falon lévő képkeretekhez- meg lehetett alkotni a látvány struktúráját. Olyan ez, mint egy jól megszerkesztett kitöltendő űrlap. Értelmezhető rendszer, ami képes befogadni a változó tartalmat.


Ezt az alapot mindenképpen nagyon színes, nagyon élénk kiegészítőkkel szerettem volna felöltöztetni, ezért extrém színes mandala jellegű faliképekből, színes párnákból és gyertyákból álló egyveleget állítottam össze.

Nekem ez most így tetszik, és remélem, hogy a lakás jövendőbeli tulajdonosa is érteni, értékelni fogja ezt a játékos, tavaszias hangulatot. Ha a későbbiekben már megkopik ez az élmény, és egy változó élethelyzet vagy az ízlásvilág módosulása megköveteli, viszonylag könnyen lehet újabb stílust belevinni. Például egy lágyabb, nyugalmasabb hatású lehet, ha a keretekbe letisztultabb grafikákat rakunk és a harsány kiegészítőket pasztellre cseréljük.

Ahogy az alaprajzon is látható arra törekedtem, hogy a bejárati ajtón túl közvetlenül a szabadság érzése járjon át. Nem az, hogy a lépcsőházból egy zárt térbe érkezem, hanem inkább az, hogy egy új világ nyílik meg előttem. A szélesre tárható teraszajtókon túl, az üvegkorlátokon át, az örökzöldekkel díszített kert is a nappali részévé vált. Ennek ellenpontjaként a két kisszoba inkább az elvonulást szolgálja, amely jobban megszűri a külvilágot.

A lényeg, hogy úgy alkossunk maradandót, hogy ne zárjuk ki a jobbítás lehetőségét. Ebből persze az is következik, hogy a változtatásokra folyamatosan nyitottnak kell legyünk.