Zöldben télen-nyáron

Lejtős terepen, a Pasarét egyik árnyas mellékutcájában, hatalmas ősfák között bújik meg a hetvenes évek jellegzetes stílusát megszemélyesítő, Zádori Attila építész keze nyomát viselő, többszintes társasház, amelynek lakásai napjainkban is korszerűek, az elrendezés és a méretek tökéletesen megfelelnek korunk elvárásainak is.

Szerző: Borsos Klára Fotó: Jaksa Bálint Tervező: Petyerák Katalin

Tizenöt Szentendrén töltött év után költöztek vissza a fővárosba az új tulajdonosok, Petyerák Katalin lakberendező és családja. A házaspár, valamint 18 éves lányuk döntése mögött elsősorban Lili továbbtanulásának megkönnyítése állt. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kényelmes közlekedésért és a nagyváros közelségéért cserébe egy, a korábbinál kisebb lakásba költöztek, ami viszont nagyszerű lehetőséget kínált a lakberendezőnek kreativitása kibontakoztatására.

Egy ilyen szépkorú lakás esetében elkerülhetetlen volt a teljes gépészeti felújítás: mindenhova padlófűtés került, és kicserélték az összes nyílászárót is – az új Internorm ablakok és ajtók belül műanyag, kívül antracit színű alumínium keretet kaptak. A lakáshoz tartozó saját kertbe eddig csak a nappaliból a teraszon át lehetett kijutni, de a tervező ötlete nyomán a lakás melletti függőfolyosóra nyíló ablakok egy részét is ajtóra cserélték, hogy innen is élvezhető legyen a közvetlen kertkapcsolat.

Az alaprajzban csak minimális változások történtek, mindössze a lakás középső egységét kellett ahhoz áttervezni, hogy Lilinek is külön zuhanyozója lehessen, és a korábbinál valamivel tágasabb szobája. Az ehhez szükséges négyzetmétereket Katalin dolgozójából csípték le, a tárolást a hálóban és az előszobában oldották meg padlótól mennyezetig érő beépített szekrényekkel. Bár a funkciók maradtak a régiben, a konyha és a nappali válaszfalait lebontották – így ez a helyiség lett a lakás leglátványosabb része.

Már-már optikai csalódásnak hinné az ember, mintha a természetben ülnénk – a kert üde zöldje szinte észrevétlenül bekúszott a nappaliba is. A helyiség hatalmas üvegfelülete vizuálisan összekapcsolja, és csodálatos harmóniában egyesíti a házat körbeölelő külső és a többfunkciós belső tér világát, ahol a nappali helyét kijelölő, speciálisan kialakított zöldfal burjánzó növényzete él és virágzik.

Alapterület: 98 m2
Helyszín: Pasarét
Helyiségek: előszoba, nappali amerikai konyhával, tini szoba, dolgozó, háló, zuhanyozó, fürdőszoba, háztartási helyiség, terasz

A többfunkciós térben szándékosan szellős, nagyvonalú hatásra törekedtek. A zöldfallal szemben egyedi, a lakberendező tervei alapján készült médiafal kapott helyet.

A kényelmes L alakú kanapéhoz két lerakóasztal és egy szőnyeg tartozik, hátterét, a lakás legfőbb ékessége, a zöldfal alkotja, ami külön megvilágítást kapott.

A négyszemélyes étkezőt a konyhával egyvonalban helyezték el, üveglappal bővíthető asztallal és elegáns kárpitozott székekkel. Terét Péli Noémi iparművész kerámiaképe jelöli ki a térben – az alkotás kimondottan ide készült.

Letisztult vonalvezetésű, modern konyha készült a többfunkciós térbe, szürke akril frontokkal és a munkapultok fölött türkiz üveglappal, korszerű konyhai gépekkel. A vízszűrőnek köszönhetően a csapból nem csak tiszta víz, de szénsavas hűtött víz is folyik.

A konyhabútor folytatásaként, a korábbi válaszfal helyén egy konyhai félsziget választja el a nappalitól a konyhai részt, ami reggelizőpultként is szolgál, tónusban tartott, támlás bárszékekkel kiegészítve és betonhatású függesztékekkel megvilágítva.

A szülői hálóban bőr háttámlájú ágy és higgadt kék tónusokat felsorakoztató tapéta teremti meg a kikapcsolódáshoz szükséges, pihentető légkört.

Mivel a fürdőszobának nincs saját ablaka, világos tónusú burkolatokat választottak a fehér szaniterekhez, és a fehér mosdószekrényhez, illetve fapadló teremt barátságos hangulatot a helyiségben, ami a kád oldalára is felkúszik.

Lili birodalma Afrika őserdeit idézi, faragott fa szobrokkal és impulzív, színpompás tapétával.

A fiatal lány szobájában egy stílusos tanulósaroknak is jutott hely, fiókos iróasztallal, fölötte nyitott polcokkal és a falon praktikus, fekete, írható memotapétval kiegészítve.

Tavasztól őszig önálló, zöld szobaként működik a kertkapcsolatos, tágas terasz, amit egy zsaluziával felszerelt, emelő-tolóajtó választ el a nappalitól. A teraszról csodás kilátás nyílik a kert buja növényzetére és a közeli hegyoldalra. A nyári meleg és a téli hideg ellen a lakás többi nyílászáróját motoros redőnyök védik.

A kék különböző árnyalatai és a szürke tónusok mellett a fapadló és a zöldfal teremt természetes, otthonos hangulatot a modern bútorokkal berendezett, többfunkciós közösségi térben.

A kisméretű hálókban mennyezetről függesztett lámpák egészítik ki az olvasólámpákat és a rejtett LED-eket, a szobák karakterét pedig az ágy mögötti fal tapétája határozza meg.

A lakás kivételes adottságai között a természetes környezet közvetlen közelsége a legkiemelkedőbb, amit az igényesen kialakított belső terek mellett a nappali zöldfala is tovább hangsúlyoz.