RoseGold a várhegy alatt

Minden szárnyaló művészi kreativitás ellenére egy lakásfelújítás végső karakterét a nyersanyagnak kell meghatároznia. Szánjunk egy kis időt arra, hogy megérezzük a hely szellemét!


A poszter melankolikus hangulatát a fekete és antracit bútorok, valamint a királyi rosegold kiegészítők és kárpitok színfoltjai teszik izgalmassá.
Felújítandó befektetések esetében, mindig komolyan veszem a lakás választást. Az anyagi szempontokon túl a legfontosabb számomra az egyediség. Vannak- e olyan pozitív megkülönböztető jegyei a lakásnak, ami kiemelik a tömegből, amit erősíteni és kidomborítani lehet a térszervezéssel és a dizájnnal.

Így bukkantam rá arra a Logodi kertre néző kis lakásra, amit hosszas próbálkozás után sikerült megvásárolni. Az alagút szomszédsága és a vár nyugati lejtője ad egy komoly történelmi hátteret a környéknek. Az 1930-as évek art-noveau jegyeit hordozó rendezett lépcsőházban a bejárati ajtók és a liftajtók is ugyanazzal a kovácsoltvas rácsozatú kerek hajóablakokkal vannak díszítve – az első percben tudtam, hogy ezt ebben a formában kell megőriznünk. A forgalmas Attila út zajai nem jutnak el az ősfás belső udvarra, a minden szobából ide nyíló franciaerkélyek egy nyugodt polgári környezetet hoznak a lakásba.

Az alaprajzi adottságokon nem sokat kellett változtatni. Az előteret összenyitottam a nappalival, hogy már belépve is egy tágasabb helyiségbe érkezzünk. Úgy gondoltam, hogy egy plusz kis dolgozószoba kialakítása a konyha helyén emeli a lakás használati értékét. Az így létrehozható lakás kényelmest otthont biztosíthat akár egy egygyermekes család számára is.

Előre meghatározhatatlan, hogy egy felénk repülő inspiráció hol landol majd. Ezzel a rosegold sötétszűrke kombinációval egy koppenhágai bemutató teremben találkoztam még hónapokkal ezelőtt. Azonnal beleszerettem, még néhány fotót is készítettem róla emlékeztetőül. Most ebben a lakásban találtam meg a helyét. Egy kolléganőm hívta fel a figyelmemet arra a lengyel posztertapéta gyártóra, akik a legnagyobb gyártók minőségében is képesek gyönyörű tapétákat nyomtatni. A faágat ábrázoló melegszürke poszter behozta a kinti park hangulatát. Bevallom, hogy engem is meglepett, hogy milyen markánsan meghatározta ez az egész lakás hangulatát. Szerencsémre megtaláltam a tökéletes rosegold párnahuzatnak való selyem anyagot is, amit meg is varrattam a varrónőmmel a kanapéra.

A helykihasználás érdekében az étkező asztalt beépíttettem a konyhapultba. Egy romboid alakzat csatlakozik a szekrénysor betétekkel kikönnyített pohárszék funkciójú szakaszába azért, hogy könnyebben hozzáférhetők legyenek az alsó tárolók is. A bársony huzatú dusty rose székek élénkséget visznek a melankolikus antracit környezetbe.


Olyan sok attraktív elem került be a nappaliba, hogy a fürdőszobába inkább egy visszafogottabb szűrke csempét választottam, amit csak a színes kiegészítők tesznek vonzóvá. Elgondolkoztatott, hogy mivé alakítsam a fürdőszoba sarkában befalazott egykori ajtónyílást, de végül egy beépített polcot csináltattam belőle. A szabdalt formákat a burkolatba rejtett LED szalagokkal díszítettem, ezzel egy egészen újszerű sejtelmes fényhatás alakult itt ki.
A vonzó dizájn megoldások és a kedvező helyszín további fejtörésre ad okot, hogy eladásra vagy kiadásra kínáljuk az ingatlant a továbbiakban.

A multifunkcionális nappaliban a helykihasználás maximalizálásával kellett a használható konyha, kényelmes étkező és pihenő funkciókat is megvalósítani.

Szerencsére a konyhai funkciók mára már egyre inkább elveszítik a “műhely” jellegüket. Egy három fős háztartást is kényelmesen meg lehet oldani egy kisebb főzőlappal és mosogatógéppel. Ez a lakás ökológiai lábnyomát is csökkenti.
A bejárati ajtóval szemben egy metálos rosegold felület fogadja a megérkezőt az antracit kiegészítőkkel. Tovább haladva a nappaliba megfordulnak ezek az arányok és a rosegold már csak kiegészítő színné válik.

A lakás korlátozottan kínálja a tárolási lehetőségeket, ezért is döntöttem a mellett, hogy a dolgozóba egy keskeny de hosszú tolóajtós gardróbot állítok. Gyerekszoba esetén persze másképpen is be lehetne rendezni.
Rejtett LEDcsíkokkal látványossá lehetett tenni a fürdőszoba fényeit. Ilyenkor előre ki kell gondolni azt is, hogy a LEDekhez szükséges trafók vízbiztos helyen legyenek elrejtve.

Egy ilyen pici fürdőszobában is négy különböző felület színét, textúráját kell egymáshoz hangolni. Nagyon hasonló szürkék kombinációjával valósítottam meg, melyet a kiegészítő színes textiliákkal lehet feldobni.

A hálószobai párnák színes huzatai hozzák vissza a nappali hangulatát. A hálószoba a nyugalom szentélye kell legyen. Ide csak visszafogottan érdemes a dekorációt megválasztani. Ezt a semleges tapétával és a sötét és világos berendezéssel törekedtem elérni.

Hiszem, hogy a bennünket körbevevő környezet harmóniája energetizálja, segíti a benne lévők jobb közérzetét. Egy lakás funkcióit és látványelemeit úgy kell megkomponálni, hogy az kisebb változtatásokkal hosszú távon is ki tudják szolgálni a benne élőket.