Visegrádi utca

Perfect Matching

A lakás tulajdonosa, egy egyedül álló angol üzletember belépve a frissen felújított 85m2-es újlipótvárosi otthonába csak mosolyogva annyit mondott: „Perfect Matching.” (Minden tökéletesen passzol). – Petyerák Katalin lakberendező betekintést ad az alkotás folyamatába.

A speciális technikával készült falfestés megunhatatlan struktúrákat varázsol a falra, de érdemes valami mással is kombinálni ahhoz, hogy kiadja igazi szépségét.

A Kaindl meleg fahatású lamináltját használtam a padlóra és a falpanel burkolására is. Ebbe egy etanol kandalót építtettem be, de fölé kerülhet a TV is.

„Ilonkám a szalonba terítsen az ebédhez és az úr hálójából is vigye ki a mosdóvizet!” – hangozhatott el itt, akár még 70 évvel ezelőtt is. A „nagyságosék” az utcafrontra egymásból nyíló szobákban éltek, amelyet a tágas előszobából nyíló hallon keresztül lehetett megközelíteni. A cselédlány a konyha mögötti kisszobában lakott és a hátsó lépcsőház közös mosdóit használhatta. A fürdőszobák vízmelegítőit hetente csak egyszer fűtötték fel, míg a napi mosdás a konyhai mosófazékban melegített vízből, a hálószobai lavórokban történt. A sokszor több, mint 100-200m2 -es lakásokat a háború után, brutálisan feldarabolták. Így alakulhatott ki ez a lakás is, amely már csak belmagasságával őrizte a „boldog békeidők” nagypolgári eleganciáját. Ez főleg azoknak fontos érteniük, akik a „nagymama” lakását akarják a mai kor igényeinek megfeleltetni és élhetőbbé tenni. Az amerikai konyha és több vizes helyiség kialakításának komoly és sajnos olykor megvalósíthatatlan műszaki feltételei vannak.


A strukturális átalakítások mellett ezúttal karakteresebb stílusjegyeket terveztem bevinni a lakásba. Az előtér – konyha kombót önmagában is kontrasztos elemekkel viteleztük ki. Az egyik falat végig egy magasfényű hófehér fronttal begardróboztam, míg a vele szemben lévő falon húzódó pult mögé antikolt tégla hatású burkolatot tettem. Efölé „industrial loft” stílusú lámpákat lógattam be. A bárpultot bekanyarítva a konyhába nyitottam össze a két szomszédos teret. A pult feletti rusztikus burkolat befordul a fekete frontokkal szerelt konyhába is. Azt akartam, hogy ezt a dinamikus hangulatot semmi ne oldja ezen az oldalon, így még a radiátort is antracitra szintereztettem.

A nappaliban és a hálószobában más, kicsit lágyabb hangulatot akartam kialakítani. Amíg a hálószobába egy álomszerű türkiz posztergrafikát rakattam a bronz textilbőrrel burkolt ágy mögé, addig a nappaliba több közösségi funkciót is meg kellett megvalósítanom. A konyhához közel került egy kerek asztal a tradicionális leülős étkezéseknek vagy társasozásnak. A szoba közepére egy szikárabb fehér ülő garnitúrát raktam a TV előtti elheveredésre, vagy a társasági életre.

A fürdőben megint egy „pasisabb” kompozíciót használtam, ahol az antracit harcol a hófehérrel. Oldásként a nappaliban is használt famitántához hasonló burkolat köszön vissza.

A türkiz mániámat már szinte „pkhome színként” emlegetik az ügyfeleim is, de az az igazság, hogy más-más színek mellé rakva különböző hangulatot ad. Ez esetben izgalmas hatást kelt a bronzzal kombinálva.