Logodi utca


A Logodi utca a Budavári Palota támfalrendszerére épült. Ez már itt a polgári negyed, ahol Babits és Kosztolányi is élt egy ideig. Körülbelül 10-12m-rel vagyunk magasabban, mint a vele párhuzamosan futó forgalmas Attila út, de ide már nem hallatszik fel az út zaja. Történelmi falak és nehéz lombú fák adják meg az alaphangulatot.

A jó karban lévő ház az ötvenes években készülhetett el. Hogy is van ez? – A földszinten megyünk be a lakásba és kinézve az ablakon a harmadik emeletre érkezünk. Kilépve az udvar felőli erkélyre már érthető ez a furcsa dimenzió, amelyik egyik oldalról nagyon kényelmes, de mégis az emeleti szabadság élményét adja.

Az eredeti alaprajz a mai igényekhez képest eléggé szerencsétlen volt. Egy nyolc méter hosszú ablaktalan folyosóról nyíltak sorban a helyiségek , majd egy középső átjáró szobácskából nyílt egy kicsit a tér az utcai- és a vele szembeni udvari hálószobára. A falak vastagságából és a mennyezet szerkezetéből lehetett arra következtetni, hogy itt szinte minden válaszfal bontható és áthelyezhető. Éreztem, hogy néhány fal áthelyezésével egy nagyon élhető, akár három hálószobás lakást is lehetne ebből a 78 m2-ből varázsolni.

Nem tudom ki, hogy van vele, de ilyenkor én már alig várom, hogy felmérjem és gépbe vigyem a kiindulási alaprajzot, hogy elkezdhessem tologatni a falakat, úgy ahogy azt elképzeltem. Az a sorsdöntő kérdés, hogy a valós méretek kiadják-e azt az optimális alaprajzot, amelyik a legnagyobb használati értéket adja. A koncepcióm az volt , hogy az előtérbe lépve, a konyhai étkező és nappali funkciókat ellátó nagyobb egybenyitott térbe érkezzünk. A hálóhelyiségek, amelyek akár gyerekszobaként, dolgozóként, vagy vendégszobaként is berendezhetőek a nappalin keresztül közelíthetőek meg. Ebben az esetben, amikor három hálóhelység lakóit kell kiszolgálni kevés lehet az az egy viszonylag távoli fürdőszoba. Az itteni adottságok lehetővé tették még egy, a volt közlekedő folyosó helyére berakott zuhanyzós fürdő kialakítását. Ez az új alaprajz már csak arra várt. hogy megkapja a helyiségeként különböző, de egymással mégis harmonizáló arculatot.


A történelmi környezet, a vár közelsége sugallhatta az arany különböző árnyalataihoz való vonzódásomat ebben a projektben. Már több, mint egy éve, hogy az interneten találtam ezt a fekete hátterű afrikai női fejet a hangsúlyos arany ajkakkal és szemhéjjal. Ennek bronzba hajló arany színe lett a vezérmotívum a lakásban. Ehhez igazodott a nappali többi látványeleme. Ezek az élénkebb színek sötétebb háttér mellett mutatják meg igazi énjüket. Az óaranyba hajló tapétával és a bronzos sötétítő függönyökkel ezt a nemes eleganciát emeltem ki. Ez a bronzos hatás megjelenik a kiegészítőkben is. Nyomokban a tapétában, a képekben és egyéb dekorációs elemekben a hálóhelyiségekbe is igyekeztem becsempészni ebből az óarany érzésből.

Ellenpontozásként választottam ide az érettsárga étkezőszékeket és a világosbézs szőnyeget. A munkapultok egy magasabb fényerősséget produkáló irányított fényű megvilágítást kaptak.

A kádas fürdőszobába egy rozsdás-metálos kerámia burkolatban még visszaköszön a nappaliban elindított hangulat, de az újonnan kialakított fürdőszoba szigorú fekete-fehérjét csak az sárga textilek teszik játékosabbá.