A PERSPEKTiVA BŰVÖLETÉBEN (Kakukk utca)

adj karaktert a lakásodnak


Legyen szó párkapcsolatról, vendéglőről, lakásról az első benyomás mély nyomot hagy. Érdemes erre odafigyelni, mert megismételhetetlen inspirációt adhat. Én is így jártam az Orbán hegy déli lejtőjén, amikor először léptem be ebbe a lakásba.

A nappaliban a bútorok elrendezése nem zavarja az elénk táruló panorámát és a harlekin mintás tapétával borított TV falat. A komplex világítás is efelé viszi a szemet.

Belépve a nappaliba, a szocreál bordázott csőradiátorok feletti hámló ablakokon keresztül döbbenetes kilátás nyílt a Mártonhegy és a Sashegy mögötti zöld területekre, teljesen elfeledtetve a lakás akkori siralmas kinézetét. Ennek a panorámának a perspektívája ragadott el az első pillanatban és tartott fogva a projekt végéig. Ahhoz, hogy az elmúlt évtizedek nyomát eltüntessük, és a villamos hálózatot korszerűsítsük, a vakolatig kellett letisztítanunk a falakat.
Kiemelendő a negyed-szint eltolásos ház különlegessége is, melyet 60-as évek végén a később miniszterré lett Baráth Etele tervezett. A lakás alaprajza is rendhagyó. Nincs egy fölösleges négyzetméternyi közlekedő sem a lakásban. Ez egy rendkívüli teljesítmény, hiszen gyakran találkozunk olyan ingatlanokkal, ahol akár egy 70-80m2 -es lakásból is csak egy másfél szobásat lehet kihozni. A nagyjából négyszögletes, mindössze 66m2 alapterületű lakás egyik sarka van megnyitva a lépcsőház felé és ebbe a negyedbe vannak szerkesztve a kiszolgáló helyiségek. Ezt legyezőként veszi körbe a három teljes értékű szoba.

Eladásra készítettem fel az ingatlant tehát valójában nem ismertem a jövendő tulajdonost. Ennek ellenére ilyenkor is szükséges, hogy legyen egy elképzelt megrendelő, egy adott ízlésvilággal és igényekkel. Anélkül, hogy túlságosan behatároltam volna, egy kicsit “macsósabb”, “bevállalósabb” hangulatra törekedtem. Ezt első sorban a több szürke árnyalat mellé bevitt karakteresebb színfoltok alkalmazásával igyekeztem elérni. A szobák falszínét egy semleges árnyalattal oldottam meg, amely visszafogott és illik az uralkodó színekhez.

Minden szükséges elem elfért a csöppnyi konyhában, melynek pultja mellett ketten kényelmesen egy reggelit is bekaphatnak. A Diesel üvegcsempék szürkéi oldják a monokróm sötét felületeket.

Az időtálló terveknek köszönhetően csak egy válaszfalat kellett átrakni 60cm-rel, és még így is, egy-egy teljes mélységű gardrób fal elfér mindkét hálószobában. Azért, hogy már a lakásba érkezéskor részesüljünk ebből a hangulatból egybe nyitottam a nappalit a konyhával és előszobával. Ezt erősíti azt az optikai hatást is mely a sötétebb tónusú konyhabútor és a nappali világos színeiből adódik. Szintén ezt a határok nélküliséget akartam erősíteni az egységes, hajópadlót idéző burkolattal.


A maszkulinabb megjelenés a fürdőszoba dizájnján érhető tetten a leginkább. A közeli konyha–étkező tónusához illeszkedő antracit pulton egy beton mosdókagyló került beépítésre. Ma már nem gond jó minőségű fekete csaptelepeket beszerezni és ezek közül is egy letisztult egyenes vonalú típust választottam.

Sokszor kell ügyfeleimet meggyőznöm arról, hogy a lakás felújítás egyik legsarkalatosabb pontja a világítás. Több szempontból is. A jól elhelyezett fényforrások képesek teljesen átformálni a környezetet. A gond velük az, hogy már a bontást követően pontosan kell tudnunk azt, hogy hova mit szeretnénk felszerelni. Ez pedig anélkül nem megy, hogy a helységek pontos berendezését előre megterveznénk.

A belmagasság itt megengedte, hogy a mennyezeti LED lámpákat az álmennyezetbe rejtsük. A nagy fényerejű lámpákra azért is szükség van, mert csak a lakószobák kapnak természetes világítást, a többiben ezt mesterséges fényforrásokkal kellett pótolnunk. Gipszkarton mögötti vezetékezés esetén rá kell bírnunk a kartonos, villanyszerelési és festő szakipar képviselőit az együttműködésre, ami nem mindig magától értetődő…

Régebben a vitrinek és hatalmas szekrények hirdették a családok társadalmi helyzetét, ezért ezeket igyekeztek minél láthatóbb helyre tenni. Talán a tömeggyártás is az oka a skandináv és ázsiai minimalizmus európai előretörésének. A tárolók helyét a kényelmi eszközök vették át a nappalikban. Az életvitelünkkel együtt a hálószobáinknak is megváltozik a funkcionalitása. Ide rejtjük el a dolgainkat a látogatók szeme elől és ide térünk megpihenni. Fontosnak tartom, hogy itt is megjelenjen a lakás egészét látható gondolat, persze az ismétlések elkerülésével. Ez a futurisztikus fotografikai poszter rafináltan megnöveli a térérzetet azáltal, hogy szinte egy ablakot nyit a falon. Mindig szükség van egy olyan látványelemre, amely különlegességével megunhatatlanná teszi a teret. Ugyanakkor óvatosan is kell bánni ezekkel a markáns eszközökkel, hogy ne váljanak öncélúvá.

Lendületes fotografikus poszter teszi izgalmassá a puritán bútor dizájnt a hálószobában. – Időnként érdemes kockáztatni egy- egy megosztóbb látványelemmel is.

A harmadik szoba mindig egy nagy talány, hacsak nem már tudjuk előre, hogy egy hálószobára, gyerekszobára, vagy dolgozóra van szükségünk. Egy többfunkciós, modern vonalú kanapé több szcenárióba is bele illhet.

Nagyon szerencsésnek tartom magam azért, mert olyan dolgokkal foglalkozhatok egész életemben, amit élvezek. A lakberendezés a művészi, a mérnöki és szervezési feladatok sajátos ötvözete, mely minden projekt esetében újabb és újabb kihívások elé állít.