Csepregi Éva lakása

Megrendelő és barátnő


Kb. 15 évvel ezelőtt…

Azért az nem semmi, amikor egy sztár, Csepregi Éva egyszer csak megjelenik a kertedben… Tudtam, hogy a párja alakítja át a kertünket, de azt nem is reméltem, hogy több ezer ember bálványát a mi kertünkben köszönthetem. És ekkor ért a második meglepetés, mert egy mosolygós, közvetlen és érdeklődő embert ismertem meg benne. Éppen abban az időben végeztem el a felsőfokú feng shui tanfolyamot, ami Évát rettentően izgatta. Őt is régóta foglalkoztatták a harmonikus elrendezés részletei, így áthívott hozzájuk, hogy adjak nekik tanácsot. Azon vettük észre magunkat, hogy kölcsönösen a harmadik – negyedik kerti party-ra hívjuk át egymást…

Pár évnyi kihagyás után Éva felhívott, azzal, hogy szeretné eladni a Tahi-i házat, mert vett egy lakást Szentendrén, és örülne, ha én segítenék neki a teljes a lakásfelújításban és berendezésben. Nagyon megtisztelőnek tartottam, hogy rám gondolt. Biztos voltam abban, hogy képes leszek eltalálni az ízlését, de azért nagy volt bennem az izgalom.

Amikor először kimentünk a lakást megnézni akkor még ki sem költöztek az előző lakók. Óriási potenciált láttam a lakásban. Nagyon jó adottságai voltak, csak azon gondolkoztam, hogy Éva, aki sokkal nagyobb terekhez volt szokva az előző házában, hogyan fog majd itt elférni.
Leültünk, hogy részletesen átbeszéljük, mik az elvárásai az új lakással kapcsolatban. Azonnal egymásra hangolódtunk. Elmondta, hogy hosszú távra szeretne itt berendezkedni mert így közel lehet Dávid fiához is.

Tudni kell, hogy Éva a magánéletében is nagyon társasági ember. Gyakran hívja át barátait, akiket szeret megvendégelni. Nyáron viszonylag könnyen megoldható a dolog, hiszen a lakáshoz tartozik egy kis intim terasz is, azonban a konyha köré valahogy egy kisebb közösségi teret kellett terveznem. Ez volt a legnehezebb, hiszen a hely mérete határt szabott a fantáziának. Éva olyan kényelmes kanapét szeretett volna, ahova jó leülni, de azt sem bánja, ha ott el tud szundítani…

A lakásban a nappalin kívül két kisebb szoba van, amiből az egyik természetesen a hálószoba, a másik szobának így több funkciót kell betölteni egyszerre. A dolgozó, a gardrób és a vendégszoba szerepét egyben.
A fürdőszobát is okosan kellett átalakítani, mert Éva inkább zuhanyozni szeret, így a fürdőkád helyett a zuhanyzóra esett a választás, és itt kellett helyet kapnia a mosógépnek is.
Az-az igazság, hogy így a beszélgetés során elképzelt terek összességükben többszörösen meghaladták a lakás alapterületét. Ott, akkor megéreztem a feladatban a kihívást.


Úgy terveztem, hogy mire Éva birtokba veszi a lakást, addigra már minden részlet ki legyen dolgozva, hogy azonnal bele lehessen kezdeni az átalakításba. Éva szinte tejhatalmat adott a koncepció kialakításához. Sőt a felújítás teljes művezetését is rám bízta.

(Megkértem, hogy szervezze meg, hogy visszamehessünk a lakásba, hogy pontosan felmérjem az ingatlant. Sajnos hiába kapok akár építész által készített eredeti tervet, a 3D-s programomba szerkesztve mindig van eltérés a terv és a megvalósult építmény között. Ezért mindenféle tervezés előtt be szoktam vinni a jelenlegi állapot paramétereit. Ez abban is segít, hogy már szerkesztés közben is eszembe jutnak az új terekkel kapcsolatos ötletek. A gardróbokkal kapcsolatos gondjaim is részben eloszlottak, mert a lakáshoz aránylag bőséges önálló tároló is járt.)

A konyhával egybenyitott nappalit a lakás fő ékességének szántam. Amellett, hogy a konyhai, étkezői és pihenési funkciókat minél praktikusabban akartam egy térben megoldani, szerettem volna néhány igazán markáns dekorációs elemet bevinni.
Alapszínnek fehéret és elegáns szürkéket képzeltem el, de bele akartam komponálni valami különlegesen nőieset.

Így esett a választás az ülőgarnitúrák Rolls Royce-ának számító Bretz kanapéra, amibe Éva azonnal beleszeretett. A zöld-rózsaszín-szürke sok-sok árnyalatából álló bársony bútor igazi ékessége a letisztult térnek. A kanapé szövetének egyik színéből kevertettük ki annak a festéknek az alapszínét, mely némi gyöngyház fényű adalékkal egy különleges technológiával került fel az előre előkészített strukturált falra a nappaliban.
A kanapé fölé gyönyörű csillárt tettünk. Néhány egyedi alkotás is bekerült a nappaliba. Éva kedvenc portréfestője Garay-Nagy Norbert a színvilágba illő romantikus képet készített, és fel került a falra az Éváról szintén általa készített festmény is.

Felkértem Péli Noémit is, hogy készítsen néhány a térbe illő kerámiát.
A fürdőben a fehér tiszta könnyedségét akartam megjeleníteni. Fehér 3d hatású burkolatot terveztem a falakra, melyhez egy sötétszürke kompozit anyagból készült, egyedileg legyártott, pulttal egybeöntött mosdó került.

A hely szűke miatt óvatosan kellett bánnom a dolgozó bebútorozásával. Itt kapott helyet a fellépő ruhákat befogadó gardrób, míg a hétköznapi öltözékek a hálószobában kaptak helyet. A dolgozóban az íróasztal mellett még éppen befért egy kis kinyitható kanapé, ahol szükség esetén 2 embert el lehet szállásolni.

A tervek finomhangolása már egybe esett a kivitelezés indításával. A Neoton rajongó felújító csapat gyorsan és gyönyörűen dolgozott, akikkel napi szinten egyeztettem. A szerkezetig visszabontott lakást sikerült kevesebb, mint három hónap alatt átszabnunk és újra öltöztetnünk.

Fantasztikus volt Évával együtt dolgozni, Ő egy igazi „álomügyfél” szinte kivétel nélkül mindenben hallhatott rám. Immár Évára hárult a feladat, hogy belakja az új lakást, aminek ő boldogan tett eleget. Elmondása szerint, sokkal jobban érzi magát ebben a kis lakásban, mint az előző nagy házban. A hétköznapi életben minden igényét kielégíti.

Hogy hogyan lehetne itt nagyobb társasági életet élni? Erre is megtaláltuk a megoldást. Elterveztük, hogy a teraszt egy nyitható üvegfallal téliesítjük, így ide kikerülhet majd az étkező.

De ez már a következő tavasszal induló projektünk lesz.